2 etg. stablekake

Kaker som vi setter oppå hverandre kalles for stablekaker. Er flott når kakene står oppå hverandre, men det må være gjort på en fin måte og med god støtte. Her viser jeg min måte å lage stablekake på…

God støtte som jeg nevnte er viktig, for man vil ikke at den øverste kaken skal synke nedi den under… Å har man god støtte mellom etg. så kan man stable både sjokoladekaker som er tunge og sukkerbrød som er lette om hverandre. Men er man i begynnerfasen og litt utrygg enno så kan det være lurt for egen sjelefred å ha den tyngste nederst… 😉 Når jeg lager stablekaker så står den øverste etg på en board, dette er et tynt pappfat på ca 3mm som er kledd i aluminiumsfolie. Dette kan kjøpes på flere nettbutikker som selger kakeutstyr. Finnes i flere størrelser. Finnes også en board som er enda tynnere og med en gull og en sølv side, denne kan klippes til i rette størrelse. Kan også bruke papp imellom som man klipper til i størrelsen på formen.

I forhold til størrelser på formene man bruker i en stablekake så synes jeg det lureste er å prøve formene oppå hverandre for å se hva som blir finest… Bør ihvertfall være 5 cm imellom formene. Kommer jo litt an på hvor mye pynt man skal ha på hver etg. også…

Viktig å huske på at hvis dette tar litt tid så la kaken få stå litt kaldt imellom, spesielt når man bruker fløtebasert fyll. Sett den i kjøleskap ved enhver mulighet.

Da vil jeg vise min måte å lage stablekaker på, dette er altså noe jeg har lært selv og funnet ut fungerer for meg…

Starter med å fylle og smøre opp sukkerbrødet. Mere om det finner du her 🙂 Den nederste kaken her er hexagon form på ca 30 cm

Gjør det samme med den øverste etg. også. Formen jeg har brukt her er ca 18 cm (7 inch). Denne står da altså på en board i akkurat samme størrelse som kaken. Sett dette på et stødig underlag, jeg har en sånn løfter i metall jeg bruker til dette. Men pass på når du flytter på kaken at den er glatt oppå fatet i og med at den boarden står rett på fatet… Skal ta noen bedre bilder og mere detaljert om noen uker når jeg skal lage en 3 etg. kake

Legg lokket over den nederste etg., mere om det å trekke en kake finner du her

Start med hjørnene på denne siden det er en hexagon form, ta alle hjørnene før du klemmer inntil imellom hjørnene

Slik…

Skjær bort overflødig marsipan nederst på fatet

På denne nederste kaken skal jeg ha diamant mønster med perler, jeg bruker her en matte med mønsteret inn preget. Mere om dette finner du her.  Jeg klemmer inn matten med en smoother

Her er mønsteret preget inn. På hexagon former så bruker jeg å legge mønsteret på hver langside, jeg fortsetter ikke rundt hele veien. Men har skjøtene i hjørnene, men dette er en smakssak…

Kan være lurt å gå over med en sånt hjul som risser opp mønsteret men ikke skjærer istykker marsipanen…

Limer på perler i kryssene med spiselig lim

Trekk den minste kaken med marsipan i ønsket farge

Når jeg skal sette på den øverste kaken bruker jeg formen som mal til å finne ut hvor den skal stå. Klem den litt ned så du skimter såvidt omrisset av den. Jeg setter den litt på siden fordi jeg skal ha pynt på

Som støtte kan man bruke forskjellige ting som f.eks. dowel rods (plastrør), tykke trepinner som skjæres i riktig høyde. Eller som jeg gjør på denne kaken sugerør og tre grillpinner inni.Start med å sette sugerør nedi kaken

Sett flere sugerør rundt omkring inni den ringen der kaken over skal stå. Hvor mange man skal bruke kommer litt an på hvor tung kake, størrelse osv. Men jeg bruker heller litt for mange enn for få… Jeg synes man må bruke minst 5 jeg da… Klipp sugerøret 1-2 mm ca over kaken. Dette gjør jeg fordi pinnene skal bære vekten av kaken, ikke kaken under. Men det kan ikke være for høyt sprang mellom heller for da blir det ustødig. Jeg klipper hver enkelt i den høyden som det blir når jeg setter den nedi, jeg klipper de ikke i samme høyde. Er ikke bestandig kaken er like høy og da kanskje noen kommer helt nedpå og mister sin støtte funksjon

Sett så tre grill pinnene nedi, kjøp den typen som er litt tykk

Klipp/brekk de av i samme høyde som sugerørene. Kan gjerne bruke en avbitertang til dette

For at kaken ikke skal skli av har jeg på litt smørkrem, Royal Icing eller ferdig Icing på tube

Så løfter man den øverste kaken over og setter den forsiktig ned. Trykk den litt ned så den kjennes stødig ut. Her bør man nok ha en bord av noe slag både pga. at det er vanskelig å få kanten fin nederst og som ekstra støtte for å holde kaken på plass

Her står kakene fint oppå hverandre… Her vises det godt at jeg har trekt kaken godt bakover og mot siden for å få plass til pynt. Vær litt obs på at den ikke havner alt for langt ut og blir ustødig, men så lenge den øverste ikke er for stor så går det bra. Å med god støtte under…

Jeg satte på perlebord på begge kakene nederst. Hvis du vil vite hvordan jeg lager dette ta en titt her

Med diamant mønster på den øverste kaken også så er den klar til resten av pynten… Husk når man jobber med en sånn kake å sett den kaldt innimellom for det kan gå med litt tid… Spesielt når man bruker fløtefyll er dette viktig

Sånn ble altså min 2 etg. kake til slutt 🙂 En bamse og blomster, samt en krone på toppen 🙂

Håper dere fikk lyst til å prøve dere på en stablekake, det er ikke vanskelig. Å veldig flott å se på og moro å lage. Her er den første stablekaken jeg lagde, den var til vår eldste datters 1 års dag. Det var for litt over 2,5 år siden faktisk… Dette designet slo an hos mange, jeg har laget noe sånt flere ganger og har sett andre har laget den også. Artig 🙂

Som vanlig skriver jeg mye så håper ikke jeg blir for basic, men vet liksom ikke hvordan nivå dere lesere ligger på… Si ifra hvis jeg er helt på bærtur da 😉 Å spør gjerne i kommentarfeltet under her eller på facebook siden min hvis du lurer på noe. Jeg prøver så godt jeg kan å svare alle 🙂

 

Til vi sees igjen…

Blogglisten Bloggurat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 tanker om “2 etg. stablekake

 1. Dette har jeg ventet på:-) Takk for supert innlegg! Nå er det bare å håpe på en anledning til å lage stablekake.

 2. Syns det er helt greitt at du forklarer så mye! Ihvertfall for meg som er helt i startfasen! Kjempefin blogg som jeg er innom hver dag! Stå på

 3. Hanne, hvor høye er kakene dine….mine blir ikke høyere enn 8 cm ..med fyll….er ikke det litt lavt?

  Ps. Igjen – takk for «trinn for trinn» :))

  • Veit du Anita hva som er for lavt eller ikke er en smakssak… Men jeg liker godt høye kaker og de varierer mellom 8 -11 cm vil jeg tro. Men enklere å få til høye kaker hvis du steker i 2 omganger i formen, dvs dele røren i 2 og steke i 2 likedane former eller bruke formen om igjen. Det bruker jeg mye hvis jeg bevisst skal ha høy kake 🙂

  • Ja, i to omganger ja. Har tenkt litt på det….for noen ganger kan det være vansklig å dele kaken i tre….lettere å steke i flere omganger 🙂
   Er kakene dine som regel med 3 lag fyll da vel ?
   Nå skal du se det blir høyere kaker på meg også 🙂

   Takk !

 4. Hei, for noe helt fantastiske kaker. Kjempe imponert. Håper det er greit at jeg legger meg til som følger. Gleder meg til å lese her på bloggen din og kanskje jeg må prøve meg på å lage og pynte en kake selv en gang :). Ha en superdag og god helg. Hilsen Hilde (www.smaaogstoregleder.blogspot.com)

 5. Hvor lang tid før du skal servere kaken lager du den og trekker/pynter den? Det må jo bli litt dårlig tid å lage alt samme dagen, eller blir det for tørt å la det stå over natten?

 6. Hei,

  Hvor kjøper du brettene som du har under kaken som stables? (Det underste board’et finner jeg) men ikke slike såkalte cake circles til å putte under kakene så det hviler på støttepinnene. Ser bare drum’s og de er vel for tykke?
  Heidi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *