Farge marsipan eller andre masser

Har fått spørsmål om hvordan jeg farger marsipan, så i dag tenkte jeg at da kan jeg jo ta bilder å vise hvordan jeg gjør det:-) Er samme fremgangsmåte på alle masser dette da, sukkerpasta, marsmellowfondant (MMF) osv…


Jeg brukte her ekstra hvit marsipan fra Pals som du blant annet kan kjøpe på Kakeboksen. Jeg bruker pastafarger når jeg farger marsipan eller andre masser. Det er en konsentrert farge i pasta/geleform .Man trenger ikke bruke så mye heller så en boks holder lenge!  Å bruke gammeldags konditorfarge som man kjøper på butikken blir sjelden vellykket… For å få en fin farge så må man bruke mye og siden den er så flytende blir marsipanen veldig klissete.

Finnes mange forskjellige pastafarge merker, og min erfaring er at enkelte merker har en farge man liker godt mens andre merker har en annen farge man liker godt. Så man må bare prøve seg fram. På www.kakeboksen.no har de mange forskjellige farger og merker.

Kan si med det samme at sånne pastafarger fungerer ikke å blande i sjokolade for å farge denne. Da må man ha pulverfarger eller egne sjokoladefarger.

Den opprinnelige fargen på massen man bruker har også mye å si. Bruker man ekstra hvit marsipan, sukkerpasta, MMF eller andre hvite masser får man stort sett pastell farger. Vanskelig å få hvite masser til å bli f.eks svart eller rød. Men er mulig med tålmodighet og sterke pastafarger da… Hjemmelaget sukkerpasta og MMF kan være lurt å farge med engang man lager den får da tar den opp fargen bedre.

Vanlig marsipan man får kjøpt i dagligvare butikker blir det sterkere farge av. Da er rød og svart lett å få til. Man må prøve seg fram med forskjellige masser for å få den fargen man ønsker seg. Man kan klare seg i begynnelsen med primærfarger som man blander med hverandre for å få andre farger. Her er fargesirkelen:

Her kommer min metode for å farge marsipan/andre masser:-)

Først legger jeg marsipanen noen sekunder i micro, da blir den mykere og lettere å kna.

Bruk en tannpirker eller som jeg bruker en tre grillpinne, stikk den nedi pastafarge boksen og dra den over massen. Knekk av den delen av pinnen man har brukt. Viktig å bruke en ren pinne hver gang man dypper i fargeboksen, så ikke det dras marsipan nedi fargeboksen. Det forringer kvaliteten på fargen og korter holdbarheten.

Da er det bare å begynne å kna;-) Jeg bruker handsker fordi jeg synes det er bedre, for det klisser ikke samt at jeg slipper å få så mye farge på hendene mine. Lite festlig når man f.eks lager kake til en fest og så kommer man på festen etterpå med grønne hender…
Jeg drar massen mellom hendene mine, tvinner den og legger den sammen igjen.

Drar og tvinner flere ganger til den blir gjevn i fargen.

Her er den ganske jevn i fargen. Hvis jeg har farget større mengde marsipan enn dette blir det tungt å ha den i hendene. Da knar jeg den ofte litt mot bordet innimellom. Å så ruller den ut der og tvinner den og ruller den ut igjen.
Ble ikke helt fornøyd med fargen så måtte ha litt mere farge. Bruker da en ny pinne.
Gjør samme prosedyre til man har en gjennomfarvet masse. Fargen jeg brukte her var Wilton sin leaf green (blad grønn).

Dette var min metode for å farge marsipan, andre har sikkert andre metoder. Man må bare finne ut det som passer best for seg selv. Ble sikkert veldig grunnleggende for mange, men håper noen hadde nytte av dette innlegget ihvertfall:-) Legg gjerne igjen en kommentar til meg! Å har du spørsmål så skal jeg svare så godt jeg kan:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 tanker om “Farge marsipan eller andre masser

 1. Mener du at det blir klissete inni hanskene eller utenpå? Det som er viktig er å bruke riktig type hansker. De beste er vinyl hansker uten pudder, pass på at det er et merke av glass og gaffel på pakken som betyr at det kan brukes i matsammenheng. Med de hanskene blir det ikke klissete utenpå. Inni er det bare å skifte hansker når det blir ille… Jeg bruker maizena mel når jeg kjevler ut marsipan. Håper dette hjalp litt;-)

 2. Store mengder som til lokk gjør jeg likedan, bare at jeg knar den mere mot bordet istedet for hendene. Som en gjærdeig nesten… Kan tvinne litt og kna den godt. Med elte tenker du på i kjøkkenmaskin? Det går an men du må ha en sterk maskin. Litt tungvint det synes jeg… Mye kjappere å elte/kna inn fargen i massen på bordet:-) Å er det store mengder man skal farge kan man dele opp i biter og heller ta en runde helt til slutt med alt.

 3. Hei Kristin! Nå er ikke jeg nå stor ekspert på MMF… Men når jeg lager sukkerpasta så kan man ha i farge før melis så vil tro at det kan fungere med MMF også. Men som du skjønner får man jo samme farge på hele porsjonen… Det som jeg har gjort er å kna inn all melisen og så dele opp og farge i de fargene jeg trenger med engang mens den er litt varm etter knainga. Er vanskelig å treffe med hvor mye farge man trenger så ofte må jeg tilsette mere uansett så da venter jeg med det til massen er ferdig… Å det blir mye enklere å farge alle masser hvis man legger den noen sekunder i micro først så den blir mykere.

 4. Hei, flott side dette her… Jeg har brukt oppskriftene dine med hell, og synes det er veldig gøy med disse «trinn for trinn» innleggene dine!

  Jeg lurte på, siden jeg ikke baker kaker så ofte, og man til enkelte kakedekorasjoner trenge mange forskjellige farger, lurte jeg på hvor lenge man kan oppbevare farget marsipan? sukkerpasta kan man ha lenge i kjøleskap evt. fryse har jeg forstått, men nå liker jeg best marsipan… 😀

  Mvh Kaja!

  • Heia! Så bra Kaja! Marsipan oppbevarer du på samme måte som sukkerpasta. Eller jeg oppbevarer ingenting i kjøleskapet… Jeg oppbevarer marsipan, sukkerpasta osv i romtemperatur i tett plastpose. Legger du det i tillegg i en plastboks er den holdbar lengre. Noen typer, spesielt de som man farger selv har en holdbarhet på et par uker kanskje. Blir harde da etter det. Mens andre kan holde 1-2 mnd. I uåpnet orginalemballasjen holder den lengre. Å fryse ned er veldig fint! Tiner fort på benken å synes jeg. Så bruker man litt sjelden anbefaler jeg å fryse ned ihvertfall 😉

   Klem Hanne 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *