Franske makroner – ny oppskrift

Velkommen til Hanne`s kaker [ cakes by Hanne ]! Franske makroner synes jeg er helt fantastisk… Har prøvd noen oppskrifter nå og dette er den beste! Litt mere utfordring med den, men ikke vanskelig. Å ihvertfall verdt det…

I oktober som er en rosa måned passer det med rosa makroner. Rosa sløyfe

Fikk et spørsmål fra en leser om hvorfor det ble et hulrom inni makronen, men jeg kunne ikke svare på det… Annet enn å si at det fikk jeg å på de andre oppskriftene, men på denne ble det ingen hulrom 😉 Å etter en tur i fryseren ble de enda bedre de her… Fryste de ned med fyllet, og det fungerte veldig bra 🙂

Franske makroner

150 gram eggehviter
400 gram sukker
1 dl vann
evt litt pastafarge
250 gram malte mandler
250 gram melis
150 gram eggehviter
Stekes på 135 grader i ca 12-15 min
Starter med å lage en italiensk marengs. Vei og mål opp eggehviter (150 g), sukker og vann
Ha vann og sukkeret i en kasserolle og sett på en lav til middels varm plate
Kok dette til temperaturen viser 121 grader. Bruk gjerne en pensel og pensle kantene på kasserollen med vann underveis, da unngår man krystaller i marengsen. Når temperaturen er rundt 100 grader haes eggehvitene i en kjøkkenmaskin og begynn å piske
Når temperaturen er 121 grader ca helles den varme væsken i en tynn stråle over i de piskede eggehvitene. Pisk dette til marengsen er lunken, ca 10-15 min

Imens marengsen piskes finner man frem resten av ingrediensene. Skoldede mandler, melis og eggehviter. Trenger ikke å skolde mandlene, men makronene blir finere uten de skall flekkene…

Denne gangen kjørte jeg mandlene i en foodprosessor

Kjøres til de er helt fri for store biter. Blir glattere makroner om man bruker en mandel kvern, men mere jobb det da… Så det blir en smakssak 😉

Ha oppi melisen og kjør dette sammen også

Ha eggehvitene oppi mandel/melis blandingen

Rør med en slikkepott til en glatt masse

Nå begynner marengsen å bli romtemperert

Deilig marengs…

Vil du ha farger på makronene så ha i det no. Jeg brukte rose fra SK. Prøv deg litt frem med hvor mye farge du vil ha. Start med litt og tilsett mere etterpå heller

Rosa <3

Tilsett så mandel blandingen

En jevn fin røre…

Jeg bruker min kjekke Decomax til å sprøyte ut makronene med. Mere informasjon om denne finnes hos www.hamonoya.no

Fyll opp med røren, men et godt tips er å ikke fylle den for full. Blir den for full kan det komme ut litt på ene siden av lokket. Decomaxen rommer 5 dl og den kommer med 6 forskjellige spisser så den kan brukes til alt fra makroner, pynte kaker og cupcakes. Å også til middagsretter, som f.eks. å sprøyte ut potetmos da den tåler opptil 260 grader. Å det beste av alt, den kan vaskes i oppvaskmaskin!! 🙂

Med denne makron bakematten fra Lekuè blir formingen av makronene til en lek, her finner du info om den. Jeg brukte den tippen med største hullet. Hold decomaxen rett opp og ned og hold den i begge hender, sprøyt ut i midten av ringen og fyll den gradvis. Røren glir litt ut så ikke fyll ringen helt

På denne makron matten i silikon er det plass til 48 halve makroner. Dunk stekeplaten lett i bordet noen ganger så luftbobler forsvinner

La stå på benken i ca 45-60 min før steking. Da får makronene en glatt og litt stiv overflate noe som gjør at de ikke skal sprekke så lett oppå under steking

Mine kunne stått litt lengre før steking… Men de fleste ble bra! Kan evt ha en tom stekeplate under når man steker, men jeg har tro på lang nok hvile før steking. Stekes på 135 grader i ca 12-15 min. Jeg stekte de litt lengre, helt til de løsnet fra matten når jeg prøver forsiktig å løfte de. Men ikke overstek de for de skal være myke inni 🙂 Dra matten over på rist og avkjøl

Hadde det litt travelt med å bruke matten om igjen med engang så da satt det litt igjen når jeg løsnet makronene… Så lurt å ha 2 matter 🙂

Legg de på rist når de løsner greit fra matten

Runde 2 ferdig stekt, mye glattere for de hvilte lengre…

Disse lot jeg ligge på matten til morgenen etter og de løsnet alle sammen uten problemer 🙂 La bare et klede over de, og de var fortsatt sprø utenpå og myke inni. Mmmm….

Etter de er avkjølt skal de fylles med en deilig krem 🙂 Disse ble fyllt med sveitsisk marengs smørkrem smaksatt med bringebær og den var nydelig…

Jeg legger 2 og 2 stk sammen så jeg ser hvilke som har lik størrelse. Trenger strengt tatt ikke gjøre det når man bruker en makronmatte men jeg synes det er greit å ha det klart 😉 Å noen stekte jeg på vanlig måte og de fikk ihvertfall ikke like fin fasong… Så makronmatten blir nok en favoritt hos meg ja 🙂

Hold Decomaxen rett opp og ned med begge hender og sprøyt ut en fin runding med krem. Brukte den tippen med nest største hullet

Legg en halvdel til oppå og klem lett sammen

Å da var nydelig makroner klare til å nytes…

Oppbevares i kjøleskap i en tett boks i flere dager. Eller fys de ned og de tiner på noen minutter. Å de blir ihvertfall ikke dårligere av å fryses ned… Sprø utenpå og seige inni, mmmm…

Stor takk til www.hamonoya.no for at jeg fikk teste ut Decomax og makron matten i silikon. jeg liker de begge veldig godt og de brukes ofte 🙂

I neste innlegg kommer altså oppskrift på den deilige sveitsiske marengs smørkremen med bringebær smak 🙂 Klarer du ikke vente, ta en titt her 🙂


Til vi sees igjen…

Blogglisten Bloggurat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 tanker om “Franske makroner – ny oppskrift

  1. Hvor mange får du ca av denne oppskrifta?
    Jeg synes ofte de ikke blir så fine når jeg har i farge, blir mere flate hva er det som gjør det?

    • Litt usikker på hvor mange det var jeg, men ble mange… Ihvertfall 30 mener jeg. En liten stund siden jeg har laget dem no. Må prøve igjen 🙂 Vanskelig si hva årsaken er. Kan være at du rører for mye for å blande fargen. En annen årsak er at det blir for mye væske med fargen. Viktig å bruke pastafarge hvor bare få dråper er nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *