Fylle og trekke en firkantet kake

Tenkte jeg skulle vise litt basis kunnskaper igjen:-) Trekke en kake er det alltid noen som lurer på hvordan gjøres.  Å fylle og trekke en firkantet kake kan mange være litt redde for… Men det er det ingen grunn til, bare å angripe den på den rette måten;-) Så det er bare å følge med videre for å se min måte å gjøre det på…

Bilde av kaken er lagt ut med tillatelse fra foreldrene til dåpsbarnet Philip Andrè.


Har brukt Annas favoritt sjokoladekake til denne. Formen er 25 x 25 cm. Viktig å ha en godt avkjølt kake når man skal fylle og trekke. Jeg steker ofte sjokoladekakene dagen før, så kan man ha den i kjøleskapet over natten. Når den er avkjølt er den lettere å skjære samt at den ikke smuler så mye når du smører den opp.

Del den i 3 deler, da får du 2 lag med fyll

Fyllet inni denne kaken er sjokoladesmørkrem, oppskrift på slutten av innlegget. Smør godt utover

2 lag med fyll inni. Jeg bruker bestandig å snu kaken før jeg fyller den sånn at bunnen blir toppen… Bunnen er som oftest glattere og finere enn toppen er etter steking. Men på denne så var jeg ikke fornøyd med hverken topp eller bunn så da ble det laget i midten til topp istedet…;-)

Smør opp kaken utvendig også, en sånn spatula er helt suveren til å smøre utover krem med
For de som er observante ser dere at det er en lysere smørkrem jeg smører opp kaken med enn det som var inni… Det stemmer fordi jeg var redd for at den mørke ville skinne igjennom den hvite marsipanen jeg skal ha utenpå… Kommer oppskrift lenger ned i innlegget

Jeg har kjøpt meg en plast spatel på en byggvarebutikk som er kjekk for å få bort ujevnheter

Gå over hele kaken med spatelen

Ferdig smurt opp kake, prøv å dekk over det meste av sjokoladekaken så den ikke skinner igjennom marsipanen. Kan ha på litt mere krem etter den er avkjølt. Sett den nå kaldt et par timer og så gå over igjen med spatel så den blir slett og fin. Kan også bruke spatulaen som jeg brukte til å smøre utover krem med, evt dyppe den i litt varmt vann først så glir den lett over. Men tørk av vannet først…;-)
Alfa og omega for å få en slett og fin kake er underlaget, man klarer ikke å rette opp skjevheter og ujevnheter med marsipan… Ser på bildene etterpå at ikke kaken er så jevn som jeg trodde, men pynt oppå fikser det meste…;-)

Da er tiden inni for å kjevle ut marsipanen, sukkerpasta eller annen masse du ønsker å bruke. Mange mener at sjokoladekake og marsipan ikke passer sammen, men jeg synes det er godt!

Jeg har laget meg en pose som jeg har maizena mel inni, det er bare en gasklut som jeg har knytet sammen. Noen bruker en nylonstømpe også, fortrinnsvis ubrukt… Jeg liker best maizena mel til marsipan, men til sukkerpasta er melis bedre. Dust bordet hele tiden når du kjevler så ikke massen setter seg fast i bordet. Jeg har voksduk på bordet som jeg synes er godt å kjevle på. Vær forsiktig med mye maizena/melis når du kjevler svart og rød, samt andre sterkt fargete masser for det kan være vanskelig å få bort det hvite etterpå…

Jeg legger marsipanen noen sekunder i microbølgeovnen før jeg begynner å kjevle, da blir den mykere å ha med å gjøre. Jeg elsker min store rullepinne, beste investeringen jeg har gjort:-)

Kjevle en stor leiv, viktig å ha den mye større enn selve kaken for da er det lettere å få et lokk uten skrukker. Er du i tvil om du har kjevlet stor nok, kan du ta hyssing å måle på kaken, toppen og kanter. Ikke legg hyssingen i kremen men mål sånn ca… Så måler du marsipan leiven og legger til ca 10 cm, da skal du ha nok. Men pass på så du ikke får krem flekker på marsipanen når du måler…

Gå over leiven med en smoother så blir den glatt og fin

Jeg legger leiven over rullepinnen min og løfter i endene, noen vil løfte med hendene under. Man må prøve seg fram

Legg den forsiktig over kaken, pass på at det er nok marsipan på alle sider. Kan ha større leiv enn jeg har her, for jeg har trekt noen kaker og trenger ikke så mye slingringsmonn…

Så er det smoother tid igjen:-) Dette er et «må ha» redskap mener jeg;-) Gå over toppen i sirkelbevegelser, og dra ut mot kantene så evt luft forsvinner ut. Løft litt på lokket så evt luft forvinner ut

Da skal kantene klemmes inntil, start bestandig med å klemme inntil alle hjørnene først. Jeg bruker hansker og klemmer inntil og nedover så det blir glatt

Gjør det samme med alle hjørnene før sidene taes. Bruk hendene og klem nedover der også, trekk litt i marsipanen for å strekke ut skrukker. Samtidig som du drar hånden nedover.

Så bruker du smootheren for å klemme godt inntil. Men ikke bruk raske bevegelser for smootheren kan lage revner med hjørnene

Hvis du har en smoother med rund ende som denne kan du dra den fram og tilbake for å glatte godt ut, da blir det ikke revner
Når du har gått over hele kaken og klemt godt inntil er det tid for å skjære bort den overflødige marsipanen. Jeg skjærer ikke helt inntil på første runde, lar det være igjen 1 cm heller

Så renskjærer du helt inntil kaken, dette er viktig for det er ikke pent med marsipan som ligger utover fatet… Hvis det blir ugjevnt kan man alltid skjule med en kant nederst…

For å få litt skarpe kanter kan det være kjekt å ha 2 smoothere å bruke mot hverandre som på bildet, men dette begynner man ikke med på de første kakene… Kan taes etterhvert;-)

Gå over kaken med smoother til du er fornøyd med utseendet:-)

Ser på bildet her at den kun ha vært litt jevnere, men med pynt ble det bra…

På denne kaken skal jeg ha 2 bånd nederst på kanten. Bruker et sånt verktøy for å få en jevn bord
Limer den på kaken med spiselig lim. Hvis du må skjøte så gjør det i hjørnet
Lag en likedan remse men smalere og lim utenpå. Brukte 2 forskjellige grønn nyanser

På kaken her skal jeg ha et spiselig bilde. Vanligvis legger jeg det rett på kaken med bitte litt spiselig lim for feste, men denne gangen la jeg det på et tynt kjevlet marsipan bit. Pensle marsipanen med litt spiselig lim

Legg bilde oppå marsipanen og skjær inntil med en hjulkutter (har fått tillatelse av foreldre til å legge ut bilde)

Legg over på et bakepapir

Lag en bord etter ønske rundt bildet, legg det oppå kaken og fest med litt spiselig lim

Så satte jeg på baby converse sko  og blomster:-)

Dette var min måte å fylle og trekke en firkantet kake på:-)Å så fikk du også se hvordan den ble pyntet…

Kommer en trinn for trinn på en sukkerbrød kake også hvor jeg forklarer hva en dik er og hvor kjekt det er å bruke det…

I dette innlegget viste jeg litt om hva slags utstyr jeg bruker ofte.  Men er jo utrolig hva man kan bruke hvis man er litt oppfinnsomme:-) Man kan bruke litt vann istedet for spiselig lim, men det holder ikke like bra. Viktig å ikke ha for mye fuktighet på spiselige bilder for da kan blekket flyte ut.

Fyll som er brukt inni er:

Sjokoladesmørkrem:


200 gram smør, romtemperert

500 gram melis (+ ca 200g)
2 ts vaniljesukker (Tørsleffs eller Dr. Oetker sin er best)

Dette piskes godt til det blir hvitt og luftig


Tilsett


2 egg, ett om gangen


Pisk godt mellom hvert egg og etterpå

 

Smelt 200 gram kokesjokolade, jeg brukte 55% kakao

 

Bland det i smørkremen, pass på at det ikke er for varmt. Fingervarmt går bra.

 

Pisk godt sammen, nå må du nok tilsette mere melis til rette konsistens. Vanskelig å anslå rette mengde fordi egg har så forskjellig størrelse så man må bare vurdere underveis. Prøv med 100g og tilsett evt mere, men mer enn 200g tror jeg ikke trengs.


Denne er litt justert utifra min smak, orginalen finner du her. Den her er absolutt god også, men smaken blir mye bedre med sjokolade i:-)

Til kremen rundt tok jeg litt av sjokoladesmørkremen og pisket godt sammen med  100g smør og 100g melis. Så tilsatte jeg litt kaffe aroma eller litt sterk kaffe. Godt!

Håper noen fikk utbytte av denne trinnen:-) Har bare en glede av den så er mitt mål nådd:-) Del gjerne med venner så flere kan få nytte av trinn for trinnene mine:-)

Takk for at du tittet innom:-)

Blogglisten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 tanker om “Fylle og trekke en firkantet kake

 1. Heisann! Hva kan jeg gjøre for at marsipanen ikke sprekke??
  Synest det va veldig vanskelig,ble liksom så tørr??
  Har du noen triks??
  Klemz

  • Heia! Veldig sent svar det her ser jeg… Har gått litt forbi meg denne kommentaren. Viktig å kna den godt. Hvis den er ny skal den ikke bli tørr. Kjevle litt tykkere når den legges på kaken. Hvis den er for tynn sprekker/revner den lettere. Kna den er det beste tipset. Evt. smør inn bordet med flott matfett eller lignende å kjevle på det.

   Klem fra Hanne 🙂

  • Tusen takk, så bra! Godt spørsmål… Er så dårlig på å huske farger jeg bruker, blander litt å skjønner du for å få rette nyansen. Men leaf green fra Wilton gir litt sånn farge, så den har jeg nok brukt 🙂

 2. Knall bra 🙂 Du er jammen helt fantastisk…utroig bra av deg at du vil dele med oss :)Må snart hive meg på å prøve ja :)Men må nok kjøpe meg noe utstyr først. Så «Til Bords» hadde litt av hvert 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *