Krone i marsipan

Håper alle har en flott adventshelg! Her har roen senket seg med alle kaker ferdig og begge barn i seng 🙂

Har fått mange spørsmål de siste månedene om hvordan jeg lager marsipan krone, og jeg forklarer å forklarer… Men vet ikke om jeg er så god på det… Så no kommer det en trinn for trinn, så kanskje det blir lettere når man får se det i bilder i tillegg 🙂


Først og fremst må vi lage oss en mal, jeg lager min i bakepapir så er det enkelt å skjære utav marsipan etterpå. Har forsøkt å satt på målene mine her, håper dere skjønner det…

Jeg bruker ofte en formfett boks som kronen kan tørke rundt, eller bruk noe annet egnet. Jeg kler den med plastfolie

Legg bakepapir rundt for å måle diameteren

Den var da ca 17 cm bred. Jeg vil ha den 5 cm høy og spissene skal være 7 cm. Altså 17 cm bred og 13 cm høy. Dette hvis du bruker en formfett boks som jeg da… Ellers må du lage den etter dine egne mål…

Merk av på arket ditt på 5 cm høyde, for der skal spissene begynne. Hver spiss blir ca 3,4 cm bred, pga at vi har 5 spisser og det blir da 17 cm. Sett en prikk på hver 3,4 cm bortover (på 5 cm høyden du har målt). Må ikke være så fryktelig nøye for det trenger ikke å være helt på mm… Så klipper du til malen din som jeg har gjort her. Ikke helt perfekt i målene min mal, men det vises ikke på kronen til slutt. Den er jo hjemmelaget for hånd… 😉

Jeg bruker ekstra hvit marsipan fra Pals, kan være en fordel å kna inn litt CMC/Tylose så den holder fasongen bedre. La den hvile en stund før du bruker den da. Eller du kan bruke Mexican paste for den tørker raskt og passer til sånt formål. Oppskriften finner du HER

Ta en liten klump marsipan og stryk over kjevle ditt og gni den i hendene så små støvpartikler forsvinner før du begynner

Kjevle ut marsipanen og skjær ut etter malen med en kniv eller et skjærehjul. Kan være lurt å lage 2 kroner med engang i tilfelle den ene brekker 😉

Bruk f.eks en balltool for å klemme ned ene enden på kronen din

Hvis du vil ha litt pynt på kronen din så lager du de nå, men ikke nødt til dette. Hvis du vil ha det så kan du bruke f.eks. hjerter, stjerne, rund, firkant, oval osv… Her har jeg brukt sweetheart utstikker, den er så søt. Bruk en linjal eller et målbånd så får du de på rett linje 😉
Så skal vi sette den rundt formfett boksen så den får tørke til riktig fasong, pensle på spiselig lim på enden du flatet ut med balltool

Press skjøten fint sammen, dra litt forsiktig i marsipanen så den går fint sammen.

 OBS! Legg merke til at jeg har lagt på kronen så den ikke går kant i kant der spissene begynner. Det må være litt mellomrom her. Ellers får vi en krone som får flate spisser og ikke runde flotte…

Snu den på hodet så den får tørke, dander spissene så de blir fine. Husk mellomrommet så ikke den ligger helt nedpå

Legg litt tørkepapir under ytterst på hver spiss så den får en fin bue

Her ser du mellomrommet godt. La den stå sånn å tørke helst i 2-3 dager i romtemperatur. Evt sett den i en pappeske. Ikke plast og ikke kjøleskap!

Da har min krone tørket i ca 2 dager, da lirker du den forsiktig av formfett boksen. La den gjerne stå rette veien å tørke enno lengre

Så kan vi pynte litt på den. Eller du kan ha den sånn å da…  Du kan f.eks. sette hjerter i en annen farge inni hjerte hullene du har laget. Bare stikk ut med samme utstikker og sett de inni. Du kan ha kuler på hver spiss. Trill da en kule, stikk et snitt nedi som dette, men ikke helt igjennom

Lim på med spiselig lim på hver spiss. Beklager dårlig bilde!

Jeg valgte å sette på hjerter på hver spiss, limt på med spiselig lim

Slik, litt fint det synes jeg 🙂 Lim fast kronen på kaken med litt spiselig lim

Jeg liker godt å ha en perlerad rundt kronen på kaken. Det gjør også at kronen sitter bedre fast på kaken og du trenger ikke være redd for at den skal bikke… Jeg simpelten elsker min First Impressions silikon perle bord. Bruker den masse! Den er så enkel å bruke og man får flotte runde perler. Her er et lite kurs… 😉 Du får kjøpt den på bl.a. kakeboksen eller endel Traktøren butikker har den også.

Du kan evt smøre den inn med Crisco før bruk eller Flott matfett. Jeg bruker å «duste» min med litt maizena før bruk. Husk når du bruker maizena kan det sette litt mel flekker, men går stort sett bra å koste bort med en pensel. Trill ut en pølse med marsipan, legg den nedi formen. Jeg brukte her den midterste størrelsen. Dytt den godt nedi med enden på rullepinnen eller annet redskap

Kjevle over godt med rullepinnen eller kjevlen din

Så skal vi skjære bort det overflødige. Bruk en plastkniv eller baksiden på en kniv. IKKE bruk skarp kniv for det kan skjære i stykker silikonformen. Klem godt nedi med fingrene også når du har skjært bort det overflødige.

Så skal du få perleraden ut av formen, jeg bruker å vrenge formen bakover sånn som dette mens jeg holder hånden på perleraden. Her må man bare prøve seg fram å finne en teknikk som passer. Du kan også legge den i fryseren i ca 15 min, da blir den lett å få ut av formen

Lim på perleraden 🙂

Her i rosa utgave også, vi liker jo rosa 🙂

Håper du hadde nytte av dette innlegget 🙂 Del gjerne med dine venner!

Takk for at du titter innom 🙂 Setter så masse pris på alle hyggelige kommentarer fra dere!

Ha en flott 2 søndag i advent! Jeg kommer med litt jule trinn for trinn snar, så følg med 🙂

Blogglisten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 tanker om “Krone i marsipan

 1. takk for super trinn for trinn.litt vittig,for jeg lette etter «oppskriften» på denne kronen idag,men kunne ikke finne det.
  du har en super blogg som er til insirasjon og ikke minst hjelp for en amatør baker 🙂
  ha en god lørdagskveld!
  mvh Hilde(alias hobbybaker)

 2. Hei nå har jeg sittet å sett på kakene dine og trinn for trinn og jeg er så mektig imponert 🙂
  Lager du kaker på bestilling ?
  Venke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *